“Carina, waarom neem je niet op? Je antwoordt normaal veel sneller!”

Ik vertelde een paar weken geleden aan een kennis dat ik mijn telefoon uitzet op woensdag. Ik werd gek van het gebliep de hele dag. Iedereen wilde wat van me. Vanaf nu ben ik elke woensdag niet bereikbaar.

Ik kan wel stellen dat ik verslaafd ben aan mijn telefoon. Als IT consultant werk ik veel met digitale apparaten en software dat de gehele dag overal bij me kan zijn. Het nieuwe werken omarm ik met verve. Want hoe fijn is het dat ik in de middag wat eerder naar huis kan om mijn kind op te halen om dan in de avond dat uurtje nog in te halen. En mijn klanten werken ook verspreid over de dag. Ook zij zitten geregeld in de avond nog even een mail te typen aan mij. We stemmen nog wat af en zo lijdt de business niet onder onze flexibele werktijd. Kortom, het ideale leven van dit veranderende digitale tijdperk.

Maar zonder dat ik er erg in heb, lees ik al vlak na het wakker worden mijn mail. Tijdens het ontbijt heb ik de meeste mails al gelezen en weet ik precies hoe mijn agenda er uit ziet. Tussendoor check ik LinkedIn, Facebook, Instagram en ga zo maar door. En zo is langzaam het laatste dat ik op de dag doe, nog even snel op mijn mobiel kijken. Inmiddels sta ikzelf letterlijk de hele dag “aan”.

Ik leef in een mist van half aanwezig en half in mijn mobiel. Dat wil ik anders. Ik besloot: op woensdag ben ik offline.

Ok, ik moet toegeven…. Het is best spannend om mijn telefoon uit te zetten. Want wat doe ik dan in die “loze” tijd? Hoe reageren mijn vrienden en klanten op een late reactie? Mis ik geen nieuws? Ik betrap mezelf nog met regelmaat op het pakken van mijn telefoon. Die automatische reactie zit er diepgeworteld in.

En wat blijkt: de reacties zijn heel erg positief! Om mij heen hoor ik een groeiend geluid van mensen die ook snakken naar even niet online en bereikbaar zijn. Gewoon weer even met jezelf en een goed boek. Of lekker puzzelen met de kids.

Want ja, ook mijn dochter draait mee in Offline Woensdag. In een wereld die verder digitaliseert, vind ik het belangrijk haar hierin ook een voorbeeld te geven. Samen maken we van woensdag een feest. We hebben weer tijd en vooral oog voor elkaar.

“tring, tring”… mijn telefoon gaat… Ik kijk mijn dochter aan en ze zegt: het is woensdag, mam! 😉