Hybride werken is mensenwerk 

Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 dachten we nog dat thuiswerken tijdelijk zou zijn. Als een malle werd het thuiswerken technisch mogelijk gemaakt. Teams werd aangezet en daar hadden we vrede mee. Het zou toch maar tijdelijk zijn en op korte termijn zouden we weer op kantoor werken. 

De werkelijkheid bleek weerbarstiger. Ruim een jaar later is het devies nog steeds zoveel mogelijk thuiswerken en veel organisaties beginnen langzaam het concept hybride werken te omarmen. Minder vaak naar kantoor. Meer op afstand. Je hebt vaker niet dan wel iedereen van je team tegelijkertijd fysiek om tafel.  Carina de Vries, oprichter van Workspace Heroes, vertelt over de transitie waar we in zitten. 

Luister hieronder:

Of lees verder:

“Met alleen Teams aanzetten en je medewerkers het verder maar laten uitzoeken, red je het niet meer. Het is nodig om op een andere manier na te denken. Hoe kun je de Microsoft tools zo inzetten, dat het niet uitmaakt wie op welke locatie werkt? Hybride samenwerken kan altijd en overal. Het gaat er niet om dat je de tools aan hebt staan, maar hoe je ze gebruikt.” 

 

Hybride werken is dus ‘het nieuwe werken’.  Elk individu kan thuis of op kantoor werken, zonder dat dit problemen oplevert.  

Dat klopt. Toch gaat hybride werken verder dan alleen kijken naar wat het individu nodig heeft. Hybride werken gaat juist om hoe je als team samenwerkt, naar wat je als team te doen hebt en op welke manier je daar komt. Ook als je elkaar fysiek minder vaak ziet. Hybride werken is de toekomst. Het aloude beeld van de chef in stofjas die toezicht houdt of zijn medewerkers wel echt aan het werk zijn, door af en toe even over z’n bril heen te kijken, dat is echt passé. 

 

Hybride werken vraagt daarnaast om een andere manier van leiderschap. Helemaal omdat het steeds vaker voorkomt dat collega’s elkaar misschien nog helemaal niet in levenden lijve hebben gezien. Hoe creëer je dan toch een team dat met elkaar samenwerkt aan de gestelde doelen?We dachten: het is tijdelijk, maar deze situatie blijft. Mijn voorspelling is dat elke dag naar kantoor gaan nu echt voorbij is. Dat vraagt om een ander gebruik van de tools die je tot je beschikking hebt. De tools blijven hetzelfde. Hoe je ermee omgaat, dat is wat er verandert.”  

 

Quote: Verandering is de enige constante  – Heraclitus  

 

Jullie helpen bedrijven hybride werken middels jullie zelfontwikkelde aanpak. Bij Workspace Heroes draait het namelijk om de helden op de werkvloer, kan je daar iets meer over vertellen? 

We weten al langere tijd dat het echte leren op de werkvloer gebeurt. En daar ondersteunen wij dus de mensen. Doordat we de leerstof direct toepasbaar maken op de werkvloer, beklijft de materie langer. Veranderingen gaan zo snel, je redt het niet meer met een eenmalige training op de tools en verder niks. Wij zorgen ervoor dat het gesprek gestart wordt vanaf de werkvloer, van onderaf.  

 

Doordat we meetbaar maken aan welke ondersteuning medewerkers behoefte hebben, kunnen we inspringen op die specifieke behoeftes. Elke maand zorgen we voor passende trainingen en coaching. En doordat we dat online doen in onze Teams App, hebben we minder consultants nodig. Door continu te meten en aan te passen, zorgen we dat medewerkers leren wat ze nodig hebben op het moment dat ze het nodig hebben. Zo houden we de kosten laag en het rendement hoog.   

 

“Train people well enough so they can leave. Treat them well enough so they don’t want to”.  
– Sir Richard Branson 

 

Stel, ik wil in een korte periode optimaal hybride werken. Kan ik dan ook bij jullie terecht? 

Zeker! We hebben, in samenwerking met drie andere partijen, de Hybrid Work Academy opgezet. Met onze Academy krijg je voldoende handvatten om, in slechts 4 korte trainingen, zo optimaal mogelijk hybride te werken. Er komen verschillende onderwerpen aan bod zoals: Hoe pak je digitaal je podium als je niet in één ruimte zit, oftewel, hoe haal je digitaal meer uit je verhaal? Of, hoe voorkom je dat men zich, tijdens een hybride vergadering, buitengesloten voelt? Daarnaast gaan we ook in op mentale welzijn: men werkt thuis vaak meer dan ze ooit gedaan hebben. Dit is niet direct beter voor de mentale gezondheid. We leren onze deelnemers regie te krijgen en patronen te doorbreken door zo optimaal mogelijk hybride te werken. Alles koppelen we aan de mogelijkheden van Microsoft 365 en kan direct toegepast worden in de praktijk. 

 

Hoe ziet dat in de praktijk eruit?

Waar wij in geloven is dat alles direct toepasbaar én laagdrempelig moet zijn voor elke deelnemer. Daarom hebben wij de Heroes App ontwikkeld waarbij je zelf bepaald wanneer je de lessen volgt. Dat betekent geen lange trainingsdagen meer, maar slechts per e-learning 4x per week 10 minuten, wanneer het jou uitkomt. We versterken learnings met persoonlijke coaching.  

Alle learnings kun je terugvinden in Microsoft Teams omgeving van de eigen organisatie én je krijgt toegang tot een site waarbij je kennis maakt met andere deelnemers. Zo creëren we echt dat community gevoel.  

We maken het leren niet alleen leuk en praktisch, maar zorgen ook voor meer tijdswinst per dag. Zo levert een gemiddelde e-learning 10 minuten winst per dag op. Daar bespaar je veel tijd per dag mee! 

 

Een tip om direct toe te passen

Wanneer je met Microsoft Teams werkt kun je op een simpele manier meer regie krijgen op je agenda. Verkort bijvoorbeeld je vergadertijd: wie zegt dat een vergadering standaard een uur duurt? In 45 minuten kan je vaak alles bespreken wat nodig is. Ik geef bijvoorbeeld zelf bij telefonische afspraken vooraf al aan hoe lang ik de tijd heb. Zo weet degene met wie ik spreek precies wat ze kunnen verwachten. Niemand die dat gek vindt.  

 

Wij geloven in de kracht van leren door te doen. Dat doe je vooral in de praktijk en op je werkplek. Het belangrijkste dat het erom gaat dat jij meer uit jezelf haalt met behulp van IT.