‘Heb je hem al opnieuw opgestart?’. Dat is de vraag die je standaard te horen krijgt als je de IT-servicedesk belt. Frustrerend, niet? En toch is het zo. Elke IT-er weet dat deze handeling 80% van de problemen oplost. Maar waarom eigenlijk?
We leven in een wereld vol digitale middelen: je laptop, smartphone, tablet, zelfs je horloge! Allemaal zitten ze vol met technologie. Maar hoe werkt die technologie eigenlijk?
Allemaal computers
Elke computer werkt door het samenspel van hardware en software. Hardware is het ding zelf, dat wat je kunt aanraken. Software zijn de programma’s die erop staan waarmee je iets kunt doen. Je kunt het vergelijken met het menselijk lichaam: Je lijf is de hardware, je hersens zijn het besturingssysteem (software).
Jouw dagelijks handelen wordt aangestuurd door je hersens, het besturingssysteem. De bekendste besturingssystemen in computerland ken je als bijvoorbeeld Windows, iOS en Android.
Het besturingsprogramma: koning multitasking
Je hersenen bepalen wat er in je lichaam moet gebeuren als je gaat lopen, slapen of eten. De hersens sturen spieren aan, brengen je lijf in beweging en verdelen je energie. Zo is het ook met het besturingssysteem. Alles wat een computer laat bewegen, wordt geregeld door het besturingssysteem. Het regelt de orde binnen je computer en verdeelt het geheugen, stuurt andere software aan en bewaakt alle andere bronnen.
Zo zorgt het ervoor dat de computer doet wat jij wilt: jij klikt op het icoon en het programma start, jij typt en de tekst verschijnt in je beeld. Op de achtergrond heb je misschien een muziekje aan staan, tussendoor zoek je iets op en soms verschijnt de melding dat je nieuwe mail hebt. Je besturingssysteem is de koning in multitasking en zorgt ervoor dat al die processen soepeltjes en in de juiste volgorde verlopen.
Error! Try again
Maar soms gaat het mis.
Stel: je brengt je je kind naar school en een ouder spreekt je aan. Maar eigenlijk moet je weg, want je hebt een afspraak bij de tandarts. Dan gaat ook nog eens je telefoon. Je collega…. Die heeft vast iets dringends. De stoom komt inmiddels uit je oren! Al die ballen in de lucht houden, vragen nogal wat van je.
Zo is het ook met je computer. Tijdens het opstarten, doorloopt de computer een vaste volgorde van handelingen. Tijdens die handelingen controleert de computer alle benodigde acties. Door die vaste volgorde te doorlopen, komt er een vastgesteld resultaat uit namelijk een werkende computer. Tijdens dat vastlopen, gaat er iets mis in die volgorde. Het systeem raakt in de war. Geen stoom uit de oren, maar een vastgelopen apparaat.
Tegen mijn dochter zeg ik altijd: morgen voel je je vast weer beter. En inderdaad, na een nacht slapen is ze weer zo goed als nieuw! Zo werkt het ook met je computer: opstarten en vrolijk verdergaan.
Helpt opnieuw opstarten niet, bel dan je collega van de IT-servicedesk! Jouw openingszin: ik heb al opnieuw opgestart!