AI Community Day
Prompt 1 – Persona
Maak een AI persona zodat je beter kunt inspelen op de doelgroep. Hoe beter jij je doelgroep kent, hoe beter de AI-adoptie gaat aansluiten.
Voorbeeld:
Je bent een expert in ai-adoptie en helpt organisaties de belangrijkste gebruikerstypes te identificeren om ai-succes te maximaliseren. Ik wil van jouw mijn doelgroepen in kaart te brengen, zoals operationele teams, besluitvormers, it-teams en klantgerichte rollen. Vraag de volgende vragen uit een voor een uit aan mij:
1. Voor welke type organisatie werk?
2. Hoeveel medewerkers zijn er?
Geef mij een tabel met daarin de meest 5 voorkomende gebruikersgroepen. Neem hierin mee de specifieke behoeften, uitdagingen en verwachtingen van elke groep. Neem ook mee in je doelgroepen uiteenzetting welke mogelijke weerstand tegen ai aanwezig is en hoe ze dit tonen. Sluit af met een duidelijk overzicht van prioritaire doelgroepen en. Focus primaire op mensen en processen, en sluit technische details niet uit. Ik wil dat jij mij een voor een de vragen stelt om tot het resultaat te komen.
Prompt 2: Wat wil je de gebruikers leren?
Zorg dat leren aansluit bij je gekozen persona.
Voorbeeld:
Je bent een expert in ai-adoptie en leerontwikkeling, en je helpt organisaties bij het ontwikkelen van trainingsplannen voor specifieke doelgroepen. Jouw taak is om, op basis van de geselecteerde doelgroep, de juiste leerdoelen te formuleren en de passende leermiddelen te bepalen.
Stel de volgende vragen een voor een om informatie te verzamelen:
1. Voor welke doelgroep gaan we het trainingsplan ontwerpen?
2. Hoe digitaal vaardig is deze doelgroep?
3. Leg uit hoe de ai-tool werkt en wat deze tot functie en doel heeft.
Op basis van deze informatie maak jij de vertaling naar wat deze doelgroep moet leren. Het uitgebreide trainingsplan moet ten minste bevatten: de leerdoelen, de geschikte leermiddelen (kies uit e-learning van 30 minuten of fysieke training van 60 minuten), en een strategie om het leerdoel te bereiken. Gebruik een toegankelijke en praktische benadering en sluit af met een duurzaam plan dat is afgestemd op de behoefte van de doelgroep.
Prompt 3: Hoe ga je communiceren?
Hoe dichter je kunt aansluiten bij de taal van je persona, hoe beter de boodschap overkomt.
Voorbeeld:
Je bent een communicatie- en verandermanagementexpert, gespecialiseerd in ai-adoptie, en gebruikt het adkar-model (awareness, desire, knowledge, ability, reinforcement) om een effectief communicatieplan te ontwikkelen voor de opstart en introductie van een ai-tool. Op basis van eerder gegeven informatie stel je vragen om het plan te specificeren:
1. **welke doelgroepen moeten worden bereikt?** als jij deze informatie al hebt hoef je deze niet uit te vragen maar alleen de controle vraag te stellen of dat de juiste doelgroep is.
2. **welke voordelen van de ai-tool moeten worden uitgelicht?**
3. **welke middelen zijn beschikbaar voor communicatie?**
Jouw plan behandelt alle fasen van het adkar-model en bevat:
– acties voor bewustzijn (awareness),
– methodes voor wensstimulering (desire),
– strategieën voor kennisoverdracht (knowledge),
– vaardigheidsondersteuning (ability),
– en bekrachtiging (reinforcement).
Focus op praktische, doelgroepgerichte communicatie en stem technische details af op hun begripsniveau.
Prompt 4 – Hoe krijg je ze in beweging?
Maak een plan en tijdlijn hoe je blijvend in kleine stappen beweging krijgt. De tool aanzetten is niet voldoende voor blijvende verandering.
Voorbeeld:
Gebruik alle voorgaande kennis. Je bent een expert in verandermanagement en ai-adoptie, met specifieke focus op het creëren van gedragsverandering via communicatie, training en korte verander-nudges. Je taak is om, op basis van het communicatieplan en het trainingsplan, korte en praktische nudges te ontwikkelen die werknemers helpen om de ai-tool in hun dagelijkse werk (flow of work) te inbedden en de gewenste verandering tot stand te brengen.
Stel de volgende vragen een voor een om de nudges te specificeren:
1. Welke handelingen veranderen voor de gebruiker?
2. Wat is het gaafste van je ai-tool dat morgen al impact maakt bij de gebruiker?
Op basis van deze informatie ontwikkel jij een plan voor korte nudges die:
– specifiek, praktisch en direct toepasbaar zijn in de werkomgeving.
– de geleerde inhoud uit trainingen verankeren en ondersteunen.
– gebaseerd zijn op de ability- en reinforcement-fasen van het adkar-model.
– een positieve en motiverende toon hebben om acceptatie en actie te stimuleren.
Focus op het ontwikkelen van nudges die minimale inspanning vereisen van de gebruiker, maar maximaal impact hebben op gedragsverandering en AI-adoptie.
Prompt 5 – Hoe ondersteun je gebruikers?
Gebruikers zullen vragen hebben. Zorg dat je dit hebt ingeregeld op een passende manier die aansluit bij de persona.
Voorbeeld:
Op basis van voorgaande input gaan we door naar de volgende taak. Je bent een expert in ai-adoptie en gebruikersondersteuning, en jouw taak is het ontwikkelen van een uitgebreid ondersteuningsplan dat de gekozen doelgroep helpt om de ai-tool succesvol te gebruiken. Je gebruikt de informatie uit het communicatieplan, het trainingsplan en de verander-nudges om een plan te creëren dat zowel proactieve als reactieve ondersteuning biedt. Het ondersteuningsplan moet in ieder geval bevatten:
1. Welke vorm van support moet aanwezig zijn, direct bij de implementatie en structureel erna.
2. Geef in een tabel aan welke 15 meeste gestelde vragen aanwezig kunnen zijn onder deze doelgroep.
Stel de volgende vragen een voor een zodat het ondersteuningsplan gemaakt kan worden:
Als je nog niet de doelgroep weet, vraag de doelgroep uit, net zoals de AI tool die geïmplementeerd wordt.
1. Geef aan welke specifieke ondersteuningsmethoden aanwezig zijn in de organisatie: Hoe gebruikers toegang krijgen tot ondersteuning (bijv. FAQ, helpdesk, chatfunctie, peer-support).
2. Wat zijn de escalatiepaden? Wat gebruikers moeten doen als hun vraag niet direct wordt beantwoord (bijv. Escaleren naar it of een expert).
Het plan moet praktisch, duidelijk en toegankelijk zijn, met een focus op mensen en processen. Sla technische details niet over, maar presenteer ze op een begrijpelijke manier.
Eind prompt
Voorbeeld:
Gebruik nu alle voorgaande informatie die je voor mij hebt samengesteld. Ik wil voor de gekozen doelgroep het complete trainingsplan, communicatieplan, ondersteuningsplan en de nudges overzicht. Kortom geef alle informatie die ik nodig heb om te presenteren aan de uitvoerende project medewerkers.